Turun Sanomien Eurooppa-areenan viikon väite: Euroopan parlamentin toiminnot pitäisi keskittää Brysseliin

Share |
15.11.2018

Turun Sanomat 15.11.2018 Eurooppa-areena

Viikon väite: Euroopan parlamentin toiminnot pitäisi keskittää Brysseliin

Euroopan parlamentilla on toimintoja Brysselissä, Strasbourgissa ja Luxemburgissa. Valtaosa toiminnoista on Brysselissä, mutta Strasbourgissa järjestetään 12 istuntoviikkoa. Luxemburgiin on sijoitettu parlamentin hallintokoneistoa. Parlamentaarikkojen, avustajien, virkamiesten ja heidän rekvisiittansa kuljettaminen kerran kuukaudessa maksaa vuodessa yli sata miljoonaa euroa. Ympäristönäkökulmastakin kahdella istuntopaikalla on hintansa. Vaatimukset istuntojen keskittämisestä Brysseliin ovat törmänneet perussopimuksiin ja Ranskan ja Saksan tiukkaan vastustuksen. Strasbourgia pidetään EU:n sekä Saksan ja Ranskan yhteistyön symbolina.

Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä:

Kyllä. Turha matkustaminen vie rahaa, aikaa, työtehoja ja resursseja. Parlamentin siirtyminen Brysselistä Strasbourgiin 12 kertaa vuodessa aiheuttaa 19 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä ja syö 180 miljoonaa euroa budjetista.

Brysselistä kuljetetaan kaikki tekniikkaa ja kahvilapalvelujen henkilöstöä myöten kolmen päivän tähden Ranskaan ja takaisin. Luopumalla Strasbourgin istunnoista vastattaisiin useiden jäsenmaiden kansalaisten toiveeseen parlamentin työskentelyn keskittämisestä yhteen toimipaikkaan. Samalla parlamentti vähentäisi hiilidioksidipäästöjään 40 prosenttia EU:n päästötavoitteiden mukaisesti.

Strasbourg hyötyisi enemmän, jos kaupunkiin ja nyt vajaakäytöllä oleviin tiloihin sijoitettaisiin pysyvästi toimiva EU-virasto, kuten Suomessa Euroopan kemikaalivirasto, tai muuta hallintoa. Se, että osa parlamentin hallintoa on sijoitettu pysyvästi muualle kuin Brysseliin, ei mielestäni ole ongelma. 

15.01.2019Mirjan blogi Kalevassa: EU:n aluekehitysvaroilla tuetaan pohjoisia yhteistyöhankkeita
31.12.2018Mirjan mielipidekirjoitus Kalevassa: Pohjoinen on pidettävä kiinni liikenteen pääverkoissa
31.12.2018Mirjan mielipidekirjoitus Lapin Kansassa: Yhteinen metsäpolitiikka voisi tuoda metsäsektorille lisää vakautta
28.12.2018Mirjan kirjoitus Turun Sanomissa: Uusi sivu EU:n ja Japanin yhteistyösuhteessa avaa mahdollisuuksia Suomelle
19.12.2018Kemin lyseon lukiolaiset Brysselissä
13.12.2018Mirjan blogi Suomenmaassa: Suomen metsäosaaminen hyödynnettävä
12.12.2018Suomenmaa: Vehkaperä Strasbourgin iskun jälkeen: "On pohdittava, pitäisikö alentaa viranomaisten kynnystä puuttua turval­li­suu­suh­ka­luo­ki­tuksen alla olevien ihmisten tekemisiin"
03.12.2018Mirjan kolumni Kauppalehdessä: Suomen ja EU:n kehitettävä suhteitaan - ja suhtautumistaan - Afrikkaan
30.11.2018ALDEn Young Visitors -ohjelma antaa nuorille mahdollisuuden tutustua Euroopan parlamenttiin
20.11.2018Mirjan blogi Kalevassa: Oppimistulokset arvioinnin kohteena

Siirry arkistoon »