Turun Sanomien Eurooppa-areenan viikon väite: Euroopan parlamentin toiminnot pitäisi keskittää Brysseliin

Share |
15.11.2018

Turun Sanomat 15.11.2018 Eurooppa-areena

Viikon väite: Euroopan parlamentin toiminnot pitäisi keskittää Brysseliin

Euroopan parlamentilla on toimintoja Brysselissä, Strasbourgissa ja Luxemburgissa. Valtaosa toiminnoista on Brysselissä, mutta Strasbourgissa järjestetään 12 istuntoviikkoa. Luxemburgiin on sijoitettu parlamentin hallintokoneistoa. Parlamentaarikkojen, avustajien, virkamiesten ja heidän rekvisiittansa kuljettaminen kerran kuukaudessa maksaa vuodessa yli sata miljoonaa euroa. Ympäristönäkökulmastakin kahdella istuntopaikalla on hintansa. Vaatimukset istuntojen keskittämisestä Brysseliin ovat törmänneet perussopimuksiin ja Ranskan ja Saksan tiukkaan vastustuksen. Strasbourgia pidetään EU:n sekä Saksan ja Ranskan yhteistyön symbolina.

Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä:

Kyllä. Turha matkustaminen vie rahaa, aikaa, työtehoja ja resursseja. Parlamentin siirtyminen Brysselistä Strasbourgiin 12 kertaa vuodessa aiheuttaa 19 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä ja syö 180 miljoonaa euroa budjetista.

Brysselistä kuljetetaan kaikki tekniikkaa ja kahvilapalvelujen henkilöstöä myöten kolmen päivän tähden Ranskaan ja takaisin. Luopumalla Strasbourgin istunnoista vastattaisiin useiden jäsenmaiden kansalaisten toiveeseen parlamentin työskentelyn keskittämisestä yhteen toimipaikkaan. Samalla parlamentti vähentäisi hiilidioksidipäästöjään 40 prosenttia EU:n päästötavoitteiden mukaisesti.

Strasbourg hyötyisi enemmän, jos kaupunkiin ja nyt vajaakäytöllä oleviin tiloihin sijoitettaisiin pysyvästi toimiva EU-virasto, kuten Suomessa Euroopan kemikaalivirasto, tai muuta hallintoa. Se, että osa parlamentin hallintoa on sijoitettu pysyvästi muualle kuin Brysseliin, ei mielestäni ole ongelma. 

25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa
21.05.2019Mirjan blogi Kalevassa: Suomen varmistettava liikennehankkeille EU-rahoitus
21.05.2019Tiedote: Pohjoinen Ulottuvuus ja Venäjä esiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella
20.05.2019Selänne-lehti: Mirja Vehkaperä: "Ilmasto-, maahanmuutto- ja energiakysymysten isot linjat ratkaistaan Euroopassa"
20.05.2019Suomenmaa: Keskustameppi Vehkaperä vaatii EU:n maata­lous­po­li­tiik­kaan ja kansalliseen hallintoon joustavuutta

Siirry arkistoon »