Mirjan blogi Suomenmaassa: Parlamentilta tuki nuorille EU:n ensi vuoden talousarviossa

Share |
01.11.2018

Äänestimme Euroopan parlamentissa viime viikolla kannastamme EU:n ensi vuoden talousarvioksi. Esitimme 166.34 miljardin euron budjettia, jossa vahvistimme tukemme kestävälle kasvulle, kilpailukyvylle, turvallisuuteen, tutkimukselle, nuorille, ilmastotoimiin sekä kestäviin maahanmuuton ratkaisuihin.

 

Olen erityisen iloinen parlamentin tuesta nuorille. Mepit esittivät Erasmus+-koulutus- ja nuoriso-ohjelmalle 362 miljoonaa euroa lisärahoitusta sekä 580 miljoonaa euroa nuorisotyöllisyysaloitteelle, joka tukee koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria. Se on 346,7 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. 

 

Parlamentti ehdottaa lisärahoitusta myös kahdelle Suomelle tärkeälle ohjelmalle: tutkimusta edistävälle Horizon2020 –ohjelmalle, sekä energia-, liikenne- ja digitaaliverkostoja tukevalle Verkkojen Eurooppa -ohjelmalle. Ilmastotoimiin esitämme myös lähes 100 miljoonaa euroa lisää rahoitusta.

 

Olen tyytyväinen myös ehdotettuihin lisäpanostuksiin maahanmuuton hallintaan sekä EU:n ulkosuhteisiin: EU ei voi olla vahva globaali toimija ilman panostusta siihen rooliin.

 

Päällimmäiseksi äänestyksestä jäi kuitenkin mieleen budjetin koko. 166 miljardia on vain kolme kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti. Summa on huomattavasti pienempi kuin useiden EU- jäsenmaiden budjetti, ja vain noin 1% EU:n BKT:stä. Tuntuu, että EU:n rattaat pyörivät paljon pienemmällä panoksella kuin usein annetaan ymmärtää.

 

Parlamentin äänestys ei vielä ole kuitenkaan viimeinen askel talousarvion valmistelussa. Parlamentti jakaa budjettivastuun neuvoston eli jäsenmaiden kanssa. Neuvosto laati jo aiemmin kantansa esittäen leikkauksia ensi vuodelle.

 

Parlamentin ottama kanta laittaa sen siis törmäyskurssille neuvoston kanssa, joka onkin jo ilmoittanut, ettei se voi tukea parlamentin esitystä. Instituutioilla on 21 päivää aikaa löytää kaikkia tyydyttävä kompromissi, jotta talousarvio päästään hyväksymään marraskuun lopulla. Toivon, että sitoumukset nuoriin, tutkimukseen ja ilmastoon pitävät siinä pintansa.

 

Mirja Vehkaperä

Euroopan parlamentin jäsen

15.11.2018Turun Sanomien Eurooppa-areenan viikon väite: Euroopan parlamentin toiminnot pitäisi keskittää Brysseliin
14.11.2018Mirjan kolumni Akavalaisessa: Koulutukseen on panostettava kehittyvissä maissa
13.11.2018Tiedote: Keskustamepit: Uusiutuvan energian direktiivi turvaa kasvun edellytykset Suomen biotaloudelle
05.11.2018Tiedote: MEP Mirja Vehkaperä Oulussa: Pohjois-Pohjanmaalla vahvat edellytykset seuraavalle aluekehitysrahoituksen kaudelle
02.11.2018Tiedote: MEP Mirja Vehkaperä Kalajoella: Kotimainen ruoka menestyy uusien markkina-alueiden ja muuntautumiskyvyn keinoin
01.11.2018Mirjan blogi Suomenmaassa: Parlamentilta tuki nuorille EU:n ensi vuoden talousarviossa
27.10.2018Mirjan mielipidekirjoitus Kalevassa: Uusi amis tarvitaan
25.10.2018Tiedote: Keskustan europarlamentaarikot: EU liikkuu lähemmäs Suomen hyviä käytäntöjä eläinlääkkeiden käytössä
12.10.2018Tiedote: Europarlamentaarikko Vehkaperä: EU:n on vahvistettava suhteitaan naapurivaltioihin laajentumisen sijaan
11.10.2018Mirjan blogi Suomenmaassa: Tytöt tikunnokassa

Siirry arkistoon »