Mirjan blogi Suomenmaassa: Parlamentilta tuki nuorille EU:n ensi vuoden talousarviossa

Share |
01.11.2018

Äänestimme Euroopan parlamentissa viime viikolla kannastamme EU:n ensi vuoden talousarvioksi. Esitimme 166.34 miljardin euron budjettia, jossa vahvistimme tukemme kestävälle kasvulle, kilpailukyvylle, turvallisuuteen, tutkimukselle, nuorille, ilmastotoimiin sekä kestäviin maahanmuuton ratkaisuihin.

 

Olen erityisen iloinen parlamentin tuesta nuorille. Mepit esittivät Erasmus+-koulutus- ja nuoriso-ohjelmalle 362 miljoonaa euroa lisärahoitusta sekä 580 miljoonaa euroa nuorisotyöllisyysaloitteelle, joka tukee koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria. Se on 346,7 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. 

 

Parlamentti ehdottaa lisärahoitusta myös kahdelle Suomelle tärkeälle ohjelmalle: tutkimusta edistävälle Horizon2020 –ohjelmalle, sekä energia-, liikenne- ja digitaaliverkostoja tukevalle Verkkojen Eurooppa -ohjelmalle. Ilmastotoimiin esitämme myös lähes 100 miljoonaa euroa lisää rahoitusta.

 

Olen tyytyväinen myös ehdotettuihin lisäpanostuksiin maahanmuuton hallintaan sekä EU:n ulkosuhteisiin: EU ei voi olla vahva globaali toimija ilman panostusta siihen rooliin.

 

Päällimmäiseksi äänestyksestä jäi kuitenkin mieleen budjetin koko. 166 miljardia on vain kolme kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti. Summa on huomattavasti pienempi kuin useiden EU- jäsenmaiden budjetti, ja vain noin 1% EU:n BKT:stä. Tuntuu, että EU:n rattaat pyörivät paljon pienemmällä panoksella kuin usein annetaan ymmärtää.

 

Parlamentin äänestys ei vielä ole kuitenkaan viimeinen askel talousarvion valmistelussa. Parlamentti jakaa budjettivastuun neuvoston eli jäsenmaiden kanssa. Neuvosto laati jo aiemmin kantansa esittäen leikkauksia ensi vuodelle.

 

Parlamentin ottama kanta laittaa sen siis törmäyskurssille neuvoston kanssa, joka onkin jo ilmoittanut, ettei se voi tukea parlamentin esitystä. Instituutioilla on 21 päivää aikaa löytää kaikkia tyydyttävä kompromissi, jotta talousarvio päästään hyväksymään marraskuun lopulla. Toivon, että sitoumukset nuoriin, tutkimukseen ja ilmastoon pitävät siinä pintansa.

 

Mirja Vehkaperä

Euroopan parlamentin jäsen

25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa
21.05.2019Mirjan blogi Kalevassa: Suomen varmistettava liikennehankkeille EU-rahoitus
21.05.2019Tiedote: Pohjoinen Ulottuvuus ja Venäjä esiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella
20.05.2019Selänne-lehti: Mirja Vehkaperä: "Ilmasto-, maahanmuutto- ja energiakysymysten isot linjat ratkaistaan Euroopassa"
20.05.2019Suomenmaa: Keskustameppi Vehkaperä vaatii EU:n maata­lous­po­li­tiik­kaan ja kansalliseen hallintoon joustavuutta

Siirry arkistoon »