Mirjan blogi Suomenmaassa: Parlamentilta tuki nuorille EU:n ensi vuoden talousarviossa

Share |
01.11.2018

Äänestimme Euroopan parlamentissa viime viikolla kannastamme EU:n ensi vuoden talousarvioksi. Esitimme 166.34 miljardin euron budjettia, jossa vahvistimme tukemme kestävälle kasvulle, kilpailukyvylle, turvallisuuteen, tutkimukselle, nuorille, ilmastotoimiin sekä kestäviin maahanmuuton ratkaisuihin.

 

Olen erityisen iloinen parlamentin tuesta nuorille. Mepit esittivät Erasmus+-koulutus- ja nuoriso-ohjelmalle 362 miljoonaa euroa lisärahoitusta sekä 580 miljoonaa euroa nuorisotyöllisyysaloitteelle, joka tukee koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria. Se on 346,7 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. 

 

Parlamentti ehdottaa lisärahoitusta myös kahdelle Suomelle tärkeälle ohjelmalle: tutkimusta edistävälle Horizon2020 –ohjelmalle, sekä energia-, liikenne- ja digitaaliverkostoja tukevalle Verkkojen Eurooppa -ohjelmalle. Ilmastotoimiin esitämme myös lähes 100 miljoonaa euroa lisää rahoitusta.

 

Olen tyytyväinen myös ehdotettuihin lisäpanostuksiin maahanmuuton hallintaan sekä EU:n ulkosuhteisiin: EU ei voi olla vahva globaali toimija ilman panostusta siihen rooliin.

 

Päällimmäiseksi äänestyksestä jäi kuitenkin mieleen budjetin koko. 166 miljardia on vain kolme kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti. Summa on huomattavasti pienempi kuin useiden EU- jäsenmaiden budjetti, ja vain noin 1% EU:n BKT:stä. Tuntuu, että EU:n rattaat pyörivät paljon pienemmällä panoksella kuin usein annetaan ymmärtää.

 

Parlamentin äänestys ei vielä ole kuitenkaan viimeinen askel talousarvion valmistelussa. Parlamentti jakaa budjettivastuun neuvoston eli jäsenmaiden kanssa. Neuvosto laati jo aiemmin kantansa esittäen leikkauksia ensi vuodelle.

 

Parlamentin ottama kanta laittaa sen siis törmäyskurssille neuvoston kanssa, joka onkin jo ilmoittanut, ettei se voi tukea parlamentin esitystä. Instituutioilla on 21 päivää aikaa löytää kaikkia tyydyttävä kompromissi, jotta talousarvio päästään hyväksymään marraskuun lopulla. Toivon, että sitoumukset nuoriin, tutkimukseen ja ilmastoon pitävät siinä pintansa.

 

Mirja Vehkaperä

Euroopan parlamentin jäsen

13.03.2019Ilkka: Unkarin hallituksen anti-EU-kampanjat käyvät järjettömiksi
08.03.2019Verkkoavain: Suomen meppidelegaatio on kummajainen
07.03.2019Rantapohja: Osal­li­suu­des­ta ja vai­kut­ta­mi­ses­ta
05.03.2019Suomenmaa: Lapsi­myön­teiset vaalit
04.03.2019Kaleva: Kaivoslainsäädäntöä on syytä uudistaa - vastuukysymysten ohella on nostettava pöydälle tulonjaon oikeudenmukaisuus
01.03.2019Suomenmaa: EU ja Venäjä, mitä uutta?
25.02.2019Kainuun Sanomat: Meidän on vietävä metsäosaamistamme vahvemmin maailmalle
21.02.2019Lapin Kansa: Arktisuus on koko EU:n asia
18.02.2019Iltalehti: Jättiulkoistuksia säästöjen perässä - Oulun yksityiset hoivakodit viranomaisten puuttumislistan kärjessä: Peiliin katsomisen paikka
17.02.2019Äks: Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä Äänekoskella: Raideliikenteeseen palataan varmasti vielä uudestaan

Siirry arkistoon »