Mirjan blogi Kalevassa: Kuuman kesän syitä ja seurauksia

Share |
23.08.2018

Suomen kesä on antanut parastaan tänä vuonna. Uimarantareissut ovat täyttäneet monien lomaa viettäneiden päivät. Tämän aamun verkko-Kaleva kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kesän hellejakso oli vasta alkua tuleville hellekesille. Tutkimuksen mukaan arktisen alueen lämpeneminen vaikuttaa siihen, että aurinkoiset jaksot ovat yhä kuumempia, ja vastaavasti sateinen sää tarkoittaa tulvia.

Vaikka lämmin sää on monen suomalaisen ihannelomasää, ilmastonmuutoksen negatiiviset vaikutukset ovat mittavat. Sään ääri-ilmiöt yleistyvät kovaa vauhtia, ja ilmastonmuutosta pidetään jopa yhtenä maapallon suurimpana uhkana. Sään ääri-ilmiöt merkitsevät muun muassa sitä, että kuivuus voi estää ruoantuottamisen, ja syntyy ilmastopakolaisuutta. Liiasta kuivuudesta maataloudelle meillä on ikäviä kokemuksia jo Suomestakin tältä kesältä, ja valtiolta on löydyttävä tukea viljelijöiden ahdinkoon. Maatalous on yksi ilmastonmuutoksesta eniten kärsivä toimiala. Viljelijöiltä vaaditaan uudenlaisia toimintatapoja, joiden turvin viljely onnistuu muuttuvissa sääolosuhteissa. Useat viljelijät ovatkin tulleet kertomaan erilaisista sopeutumistoimistaan, kuten uusista viljelylajeista, joista he ovat löytäneet keinon jatkaa viljelyä.

Europarlamentin työn yksi keskeisistä tavoitteista on hillitä ilmastonmuutosta useilla eri toimenpiteillä. Yhtenä tavoitteena on laskea EU:n kasvihuonepäästöjä vuoteen 2030 mennessä jopa 40 prosentilla. Tavoite on korkealla, ja jotta siihen päästäisiin, tarvitaan merkittäviä tiukennuksia kansallisiin päästötavoitteisiin. Huhtikuussa hyväksytyllä asetuksella parlamentti määritteli erikseen jokaiselle jäsenmaalle päästöjen pienentämisen vähimmäisosuuden, jolla maan täytyy osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tällä hetkellä Euroopan unioni tuottaa maailmassa kolmanneksi eniten kasvihuonepäästöjä heti Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Suurin osa, 78 prosenttia kasvihuonepäästöistä syntyy EU:n alueen energiantuotannosta.

Kasvihuonepäästöjen laskemiseen tarvitaan uusia ja innovatiivisia ratkaisuja. Suomella onkin mahdollisuus olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Meillä on korkean tason osaamista muun muassa cleantech-alalla sekä biotaloudessa. Myös energia-alalla, esimerkiksi älykkäissä energiaratkaisuissa, Suomen osaaminen on huippuluokkaa. Osaamisellamme on kysyntää, kun eri maissa pohditaan keinoja tiukentuvien päästötavoitteiden saavuttamiseksi.  
21.09.2018Mirjan blogi Kalevassa: Työllisyys nousussa
15.09.2018Tiedote: MEP Vehkaperä ja kansanedustaja Kulmuni: Arktisen alueen peruspalveluihin vauhtia digitaalisuudesta
12.09.2018Tiedote: Keskustan MEP-kolmikko: Taiteentekijä on palkkansa ansainnut
08.09.2018Mirjan mielipidekirjoitus Kalevassa: Maahanmuuton perimmäisiin syihin on tartuttava, ja niihin voidaan vaikuttaa ke­hi­tys­po­li­tii­kan ja -rahoituksen keinoin
07.09.2018Tiedote: Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä valitsi avustajansa
23.08.2018Mirjan blogi Kalevassa: Kuuman kesän syitä ja seurauksia
17.08.2018Kaleva: Keskustan Mirja Vehkaperä asettuu ehdolle eurovaaleissa - ei aio lähteä eduskunta- tai maa­kun­ta­vaa­lei­hin
16.08.2018Forum24: "Venäjän kanssa pitää puhua"
15.08.2018MT: "Maatalous on osa kansallista turvallisuutta"
28.07.2018HS: Suomen uusin europarlamentaarikko vaihtoi eduskunnan Brysseliin alle viikon varoitusajalla "En kovin montaa minuuttia edes harkinnut asiaa"

Siirry arkistoon »