Tiedote: Mirja Vehkaperä Euroopan parlamentin kehitysvaliokunnan toiseksi varapuheenjohtajaksi

Share |
11.07.2018

Mirja Vehkaperä nimitettiin tänään keskiviikkona Euroopan parlamentin kehitysvaliokunnan toiseksi varapuheenjohtajaksi. Vehkaperä ottaa paikan vastaan suurella mielenkiinnolla.

 Mirja822.jpg

© European Union 2018

-Tulossa on työntäyteinen loppuvaalikausi. Vaikka vaalikautta on enää hieman alle vuosi jäljellä, kehitysvaliokunnan agendalla on monta isoa kokonaisuutta keskustelussa, Vehkaperä toteaa. Hän sanoo, että tärkein teema on tuleva EU:n monivuotinen rahoituskehys. Komission esitys seuraavalle rahoituskaudelle ehdottaa ulkosuhteiden virtaviivaistamista yhdistämällä useita rahoitusvälineitä yhdeksi välineeksi sekä Euroopan kehitysrahaston integroimista EU-budjettiin. Parlamentin on osaltaan huolehdittava, että joustavuuteen tähtäävä uusi rahoitusinstrumentti ei heikennä kehityspolitiikan ennakoitavuutta, ja että tukea suunnataan tavoitteiden mukaisesti sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen, koulutukseen, terveyteen ja sosiaaliseen suojeluun, sekä erityisesti köyhyyden vähentämiseen, Vehkaperä listaa.

 

Kehitysvaliokunnan tehtävänä on unionin kehitys- ja yhteistyöpolitiikan edistäminen, täytäntöönpano ja seuranta. Valiokunta edistää poliittista vuoropuhelua kehitysmaiden kanssa, seuraa kehitysmaille annettavaa apua ja edistää demokraattisia arvoja, hyvää hallintotapaa ja ihmisoikeuksia kehitysmaissa. Se seuraa myös eri politiikka-alojen johdonmukaisuutta kehityspolitiikan kanssa.

 

Valiokunnalle kuuluu myös Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden sekä EU:n väliseen kumppanuussopimukseen liittyvät asiat ja suhteet asianomaisiin elimiin, sekä parlamentin osallistuminen vaalitarkkailuvaltuuskunnille yhteistyössä muiden valiokuntien ja valtuuskuntien kanssa.

 

-Neuvotteluissa on juuri nyt myös EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden kumppanuussopimus tämän hetkisen Cotonou-sopimuksen tullessa tiensä päähän 2020. Uuden sopimuksen tulisi heijastella Agenda 2030:n tavoitteita ja edistää kestävää kehitystä tukevaa politiikan johdonmukaisuutta. Vahvasti yhteisellä agendalla on myös maahanmuuttoon liittyvät kysymykset, ja on tärkeää varmistaa, ettei maahanmuuttoon ohjattava rahoitus heikennä kehitysyhteistyötä ja sen tuloksellisuutta, Vehkaperä muistuttaa.

 

Vehkaperä kertoo, että seuraavalla rahoituskaudella EU aikoo panostaa entistä enemmän humanitaariseen apuun rahoittamalla sitä 11 miljardilla eurolla. Lisärahoitus on tervetullutta, mutta toisaalta se kertoo siitä, että EU ja sen jäsenmaat olettavat avun tarpeen eli katastrofien lisääntyvän. Se ei ole kovin ruusuinen kuva lähivuosista, hän toteaa.

 

Lisätiedot:

Mirja Vehkaperä

+358 50 512 1949

 

12.07.2018Mirjan blogi Kalevassa: Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen agendalla myös EU:ssa
11.07.2018Tiedote: Mirja Vehkaperä Euroopan parlamentin kehitysvaliokunnan toiseksi varapuheenjohtajaksi
05.07.2018Mirjan kolumni Suomenmaassa: Euroopan ytimessä
02.07.2018MT: "Paavon saappaita ei tarvitse täyttää" - EU-parlamentin pohjoisin jäsen haluaa arktiset suhteet kuntoon
29.06.2018YLE: Juha Sipilä: EU:n maahanmuuttoratkaisu Suomen tavoitteiden mukainen
28.06.2018Mirjan blogi Kalevassa: Huippukokous käynnistyy Brysselissä; mikä on EU:n rooli tulevaisuudessa?
26.06.2018HS: Mikä on Euroopan unionin polttavin kysymys tulevaisuudessa? Kysyimme kaikilta Suomen mepeiltä
21.06.2018Hae avustajaksi Mirjan tiimiin; Akkreditoitu parlamentaarinen avustaja - EU:n ulkopolitiikka
21.06.2018Hae avustajaksi Mirjan tiimiin; Akkreditoitu parlamentaarinen avustaja - viestintä
20.06.2018Mirjan kolumni Kalevassa: Vielä kerran eduskunnasta

Siirry arkistoon »