Keskustan eduskuntaryhmä: Eteenpäin, yhdessä

Share |
05.12.2017

Keskustan eduskuntaryhmän puhe itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnossa:

Sisällissota. Talvisota. Jatkosota. Talouskriisit.

Suomen historia on ollut selviytymisen tarina.

Sata vuotta sitten syntyneet selvisivät sodasta nuorukaisina ja jatkoivat eteenpäin. He näkivät runnellun kotimaan ja jatkoivat eteenpäin. He kohtasivat kylmän sodan ja jatkoivat eteenpäin.

Vaikka vaikeuksista selviytyminen onkin sävyttänyt mennyttä aikaa, on mukana paljon välittämistä ja viisautta, luottamusta tulevaan. Sellaista asennetta — että tästäkin selvitään.

Kun huomenna vietämme Suomen tasavallan itsenäisyyden satavuotisjuhlaa, se on todellinen juhlan paikka. Itsenäisyys ei ollut itsestäänselvyys. Se vaati oikean ajoituksen, rohkeutta ja viisautta.

Marraskuun 15. päivä vuonna 1917 Maalaisliiton kansanedustaja Santeri Alkio ehdotti, että eduskunta ottaa ylimmän päätösvallan Suomessa itselleen. Ehdotus sai eduskunnassa edeltäjiemme enemmistön tuen, ja edessä olivat ratkaisevat askeleet itsenäisyydelle.

Mutta alun toiveikkuutta koeteltiin repivällä sisällissodalla.
Kyösti Kallio puhui täydelle Nivalan kirkolle toukokuussa 1918: "Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä."

Suomi alkoi nousta, hitaasti, mutta varmasti.

Tämä orastava yhtenäisyys pelasti itsenäisyytemme sotien aikana, kun sotiemme veteraanit taistelivat urheasti yhdessä kotirintaman kanssa. Kun Suomi oli hakattu lähes kuoliaaksi, kääntyivät katseet kuitenkin eteenpäin.

Ja millaisen Suomen ovat edeltäjät meille luoneetkin!

Maksuton peruskoulu kaikille. Äitiys- ja lastenneuvolat. Terveyskeskukset.

Wirtanen, Mannerheim, Canth,
Metsäteollisuus, ETYK, Kekkonen,
Nokia, Ahtisaari, Supercell...

Sadan vuoden aikana Suomi on noussut köyhästä ja vereslihalla olleesta kansakunnasta maailman eturivin valtioiden joukkoon – selviytymistarinasta menestystarinaksi. Se on yksi maailman turvallisimmista, maailman puhtaimmista, maailman onnellisimmista paikoista.

Yhtä tärkeää kuin historia, on katsoa eteenpäin. Emme kehitä Suomea menneelle ajalle, vaan tulevalle. Tämän päivän lapsille ja nuorille, niillekin, jotka eivät ole vielä edes syntyneet. Sitä alleviivaa myös tänään tehtävä juhlapäätös.

Edessä oleva Suomi näyttää taas paremmalta. Talous kasvaa ja työllisyys paranee. Suomi nousee taas.

Mutta kaikilla ei mene vielä hyvin. Maassamme on myös paljon vastakkainasettelua, erilaisia kuplia, ja ääripäitä. Kallion viisaat sanat ovat edelleen ajankohtaisia.
Suomea ei saa päästää jakautumaan kahtia. Ei revitä, vaan rakennetaan. Pidetään huolta itsestämme ja toinen toisistamme - myös heikompiosaisista. Ja pidetään huolta tästä upeasta isänmaastamme. Rakennetaan lapsillemme yhä parempi Suomi, ja katsotaan eteenpäin.

Toivotan kaikille hyvää Suomen itsenäisyyden juhlapäivää. Yhdessä, tillsammans.

12.10.2018Tiedote: Europarlamentaarikko Vehkaperä: EU:n on vahvistettava suhteitaan naapurivaltioihin laajentumisen sijaan
11.10.2018Mirjan blogi Kalevassa: Ilmastotoimien aika on nyt
10.10.2018Mirjan Yläkerta-artikkeli Kalevassa:
03.10.2018Tiedote: Mepit Katainen ja Vehkaperä: Uusien auton valmistajat mukaan päästöjen vähentämiseen - yksityisautoilun edellytykset harvaan asutussa Suomessa säilyvät
01.10.2018Mirjan Näkökulma-artikkeli Aamulehdessä: EU:n on suojeltava unkarilaisten oikeuksia Orbánin yksinvallan alla
28.09.2018Hei nuori! Hae vieraaksemme Brysseliin
27.09.2018Suomenmaa: Keskustamepit eivät lämpene Ahvenanmaan esitykselle omasta euro­par­la­men­taa­ri­kosta
21.09.2018Mirjan blogi Kalevassa: Työllisyys nousussa
17.09.2018Mirjan blogi Suomenmaassa: EU:n tulevaisuuden suuntaviivoja
15.09.2018Tiedote: MEP Vehkaperä ja kansanedustaja Kulmuni: Arktisen alueen peruspalveluihin vauhtia digitaalisuudesta

Siirry arkistoon »