Suomen talouden elpyminen voimistuu

Share |
29.06.2017

Kolumni on julkaistu alunperin Pudasjärven Yrittäjien markkinalehdessä 29.6.2017.

Kesäiset terveiset eduskunnasta! Kuluneisiin viikkoihin on mahtunut monenmoista. Perussuomalaisten uuden puheenjohtajavalinnan myötä syntyi tapahtumasarja, joka toi muutoksia hallituspohjaan. Pääministeri Sipilän johdolla hoidimme hallituskriisin kuitenkin ryhdikkäästi alusta loppuun. Tästäkin selvittiin.

Positiivisiakin asioita riittää. Ehdoton ykkösjuttu on ollut se, että Suomen talouden elpyminen voimistuu. Kilpailukyky-sopimus alkaa purra ja etenkin teollisuus on kääntynyt reippaaseen kasvuun. Työllisyyslukuja on saatu nostettua ja työllisyystavoitteiden saavuttamiseksi hallitus onkin tehnyt lukuisia toimia. Puoliväliriihessä teimme vielä lisäpanostuksia, tästä esimerkkeinä vaikkapa varhaiskasvatusmaksujen alentaminen pieni- ja keskituloisilta sekä 25 miljoonan euron lisätuki työvoimapalveluihin. Voi siis todeta, että työllisyys ja kilpailukyky todellakin ovat tämän hallituksen talouspolitiikan keskiössä.

Keskustan aloittamat norminpurkutalkoot etenevät ja byrokratiaa on kevennetty jatkuvasti. Tavoitteena on sujuvoittaa meidän jokaisen arkea ja huolehtia siitä, että yrittäjyyden edellytykset ovat koko ajan paremmin. Toimia on tehty siihen suuntaan, että lupamenettelyistä siirrytään ilmoitusmenettelyihin ja että yhä useamman asian voi hoitaa sähköisesti ilman postitusta ja paperinpyörittelyä. 

Työllisyyteen ja yrittäjyyteen liittyviä toimia on esimerkiksi työntekijän koeajan pidentäminen, kauppojen aukiolojen vapauttaminen, mahdollisuus käyttää työttömyysturvaa nykyään myös starttirahana yrityksen perustamiselle tai mahdollisuus solmia pitkäaikaistyöttömän kanssa määräaikainen työsopimus ilman erityistä syytä enintään vuodeksi. Nämä kaikki ovat esimerkkejä siitä, miten työmarkkinoille saadaan lisää joustoa ja kilpailua.

Norminpurusta puhuttaessa täytyy nostaa esille myös nykymahdollisuus muuttaa vapaa-ajanasunto pysyväksi asunnoksi. Tätä on toivottu jo pitkään ja nyt kunnilla on mahdollisuus itse määritellä nämä alueet, missä vapaa-ajanasuntoja voidaan muuttaa vakinaiseen käyttöön. Tämä koskettaa suuresti myös Pohjois-Pohjanmaata, jossa on Tilastokeskuksen mukaan Suomen maakunnista kuudenneksi eniten mökkejä.

Lakeja ja säännöksiä pitää sujuvoittaa tulevaisuudessakin entistä enemmän vastaamaan ihmisten tarpeita. Suomen kuntoon laittaminen jatkuu. Keskustan tavoitteena on Suomi, jossa ihmisten arki sujuu.

18.10.2017Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin
12.10.2017Keskustan eduskuntaryhmä: Suomeen tarvitaan seutukaupunkiohjelma
06.10.2017Keskustan eduskuntaryhmä esittää ajankohtaiskeskustelua kestävästä kaupunkipolitiikasta ja tasapainoisesta aluekehityksestä
26.09.2017Keskustalaiset kiirehtivät vinjettimaksun käyttöön ottamista
18.09.2017Lapsijärjestöt: Jokaisella lapsella on oikeus harrastaa
05.09.2017Vesaisten Keskusliitto: Perhevapaauudistuksessa on muistettava lapsi
04.09.2017Vesaisten Keskusliitto: Vesaiset haastaa perheet somettomaan syyslomaan
30.08.2017Työryhmä: Liikenteen päästövähennyksiin laajalla keinovalikoimalla
24.08.2017Alueellinen kuljetustuki nousee tais­te­lu­koh­teeksi ? Vehkaperä vaatii tuen säilyttämistä
18.08.2017Oikeus harrastaa

Siirry arkistoon »