Uutta auringon alla?

Share |

Torstai 17.11.2016


Marrakechissa kokoontuu reilut 190 maata linjaamaan kansainvälisistä ilmastoasioista. Mukana on pieniä saarivaltioita aina suuriin kansakuntiin asti. Tämä näkyy myös neuvottelupaikalla. Suomen rooli on edesauttaa Pohjoismaiden ja EU maiden onnistumista. Erityisesti kehittyvien maiden esimerkit ovat kehitysmaille kannustin. Emme pysty vain sopeutumaan, vaan on tehtävä myös ilmastotekoja.

Aloitetaan paikallisesta ilmanlaadusta. Aamun juoksulenkin olen tehnyt kuntosalin juoksumatolla. Ja se superkuu möllöttää melkoisen savupilven takana. Liikenteen päästöt ovat valtavat. Täällä ajetaan vanhoilla mopoilla ja autokanta vanhaa. Ja liikennettä riittää. Liikennekulttuuri on sitten toinen juttu. Sähköautojen käyttö puhdistaisi ilmaa. Toisaalta ihailen vanhan kunnon aasin vetojuhdan käyttöä vanhassa kaupungissa. Ekologista. 

Etsin tänään uutta uusiutuvaa teknologiaa. Täällä esitellään runsaasti tuuli- ja aurinkoenergiaa. Kokonaisia kaupunkeja aiotaan rakentaa tulevaisuudessa aurinkopaneeleiden varaan. On käytettävä sitä energiaa, mitä on paikallisesti tarjolla. Esillä on vähän esimerkkejä, jotka räjäyttäisivät energiatuotannon. Hajautettu, lähellä tuotettu, kiertotalouteen nojaava ajattelu on valloillaan. Meillä on paljon osaamista, jota voimme viedä maailmalle!

marokko1.JPG


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini