Poimintoja tuoreesta budjetista

Share |

Perjantai 12.8.2016 klo 12.47


Juuri valmistunut valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden talousarvioksi on budjetiltaan 55,2 miljardia euroa, josta alijäämää 5,9 miljardia euroa. Tämän vuoden budjettiehdotuksessa alijäämää oli 5 miljardia euroa, joten velkaantuminen hieman kasvaa tulevana vuonna merkittävistä ja kipeistä säästöpäätöksistä huolimatta.

 

Velkaantumisen taittamiseksi säästöjä joudutaan tekemään myös tulevina vuosina, jotta emme jätä tuleville sukupolville valtavaa velkataakkaa maksettavaksi. Tärkeimmät kestävyysvajeen poistamiskeinot ovat säästöt, uudistukset sekä talouskasvun ja työllisyyden nosto.

 

Lähes kaikista Kelan myöntämistä etuuksista leikataan ensi vuonna 0,85 prosenttia. Leikkaus ei onneksi ole suuri yhden etuuden kohdalla, mutta sillä on iso vaikutus, noin 195 miljoonaa euroa, valtion kukkarossa. Korotuksia tulee muun muassa tupakkaveroon, polttoaineveroon, kiinteistöveroon sekä veneiden ja moottoriajoneuvojen veroon.

 

Pelkillä säästötoimenpiteillä ei kasvua ja työllisyyttä saada nousuun. Budjetissa on näinkin vaikeana aikana myös paljon hyviä ja aktiivisuuteen kannustavia päätöksiä. Yrittäjävähennys on Keskustan pitkään ajama hanke, joka on nyt budjettiehdotuksessa mukana. Yrittäjävähennys olisi viisi prosenttia. Vähennyksen voisi tehdä elinkeinotoiminnan, maatalouden ja porotalouden tuloksesta siinä tapauksessa, että tulos otetaan huomioon luonnollisen henkilön tai kuolinpesän verotuksessa. Myös metsätalouteen on suunnitteilla samansuuruinen vähennysoikeus.

 

Yrittäjyyteen kannustetaan myös arvonlisäveron valtiolle maksamisella vasta siinä kuussa, kun yrittäjä saa asiakkaalta maksun tililleen. Tällä uudistuksella on suuri vaikutus etenkin pienyrittäjien toimintaan, sillä uudistuksen myötä he pystyvät paremmin ottamaan vastaan myös suuria työtilauksia. Tilillä ei tarvitse enää olla valmiina arvonlisäveron suuruista summaa.  

 

Kilpailukykysopimuksen syntymisen ansiosta suomalaisten ansiotuloverotus kevenee ensi vuonna 415 miljoonalla eurolla. Palkansaajan verotus kevenee keskimäärin 0,5 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa keskituloisella palkansaajalla noin 150 euron veronkevennystä. Mikäli kilpailukykysopimuksen kattavuus saadaan nostettua 90 prosenttiin, hallitus toteuttaa lupaamansa 515 miljoonan euron veronkevennykset.

 

Uusien työpaikkojen luominen on edelleenkin hallituksen tärkein tehtävä. Kikysopimuksen maaliin saaminen kesäkuussa oli ensiarvoisen tärkeää työllisyyden kohottamiseksi. Työmarkkinoilla on ilmassa positiivista virettä, sillä vuoden aikana työllisten määrä on kasvanut 33 000 henkilöllä. Hallitus pitää päämäärätietoisesti kiinni tavoitteestaan nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme jo aiemmin sovittujen toimenpiteiden lisäksi myös uusia työllisyyttä lisääviä toimia.

 

Valtiovarainministeriö julkaisee tänään perjantaina talousarvioehdotuksen kokonaisuudessaan ministeriön nettisivuilla.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini