Hätähuuto maailman parhaan ruoan puolesta

Share |

Perjantai 11.3.2016 klo 19.53


Tämän perjantain suurimman mediahuomion on saanut ansaitusti traktoreiden marssi Helsinkiin Senaatintorille mielenosoitukseen suomalaisen viljelijän toimintamahdollisuuksien ja maailman parhaan ruoan puolesta. Traktorilla on huristeltu Helsinkiin Ylikiimingistä saakka. Viljelijöiden hätä on todellinen, ja heidän viestiänsä on viimein kuultava niin Maaseutuvirastossa, Mavissa kuin maan hallituksessakin. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen tämänpäiväiset päätökset siirtää Mavin ylijohtaja toisiin tehtäviin ja Mavin ottaminen ministeriön tiukempaan ohjaukseen olivat välttämättömiä tilanteen eteenpäinviemiseksi.
 
Viljelijätukien maksatuksen jatkuva viivästyminen on ajanut maanviljelijät syvään taloudelliseen ahdinkoon. Pankkien kanssa on jouduttu neuvottelemaan maatilan maksujen lykkäyksistä, ja jopa sähköjä on katkaistu maatiloilta maksamattomien laskujen vuoksi. Tilanne on täysin kestämätön. Tuet ovat osa viljelijöiden palkkaa. Millä muulla alalla palkanmaksua voitaisiin lykätä puolella vuodella?
 
Valtiolla on tukirahat valmiina viljelijöille. Mavi ei voi kerta toisensa jälkeen viivästyttää maksatusaikataulua useilla kuukausilla. Teknisten ongelmien ratkaiseminen ei voi viedä näin pitkää aikaa. Tukijärjestelmien byrokraattisuus on muutenkin täysin omaa luokkaansa, eikä palvele maanviljelijöiden etua lainkaan.
 
Tukien maksatuksen viivästymisen lisäksi päivän aiheena on maataloustuotteiden hintojen halpuutus. Kuka enää tulevaisuudessa lähtee viljelijän töihin, jos käteen ei jää kulujen jälkeen palkkaa lainkaan? Siinä tilanteessa aletaan olla, jos kotimaisesta ruoasta ei olla valmiita maksamaan sille kuuluvaa hintaa. Haastan blogini lukijat valitsemaan tänään viikonlopun ruokaostoskoriin niin monta suomalaista ruokatuotetta kuin mahdollista. Syödään jatkossakin maailman maukkainta kotimaista ruokaa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini