Päästäänkö yhteiskuntasopimuksessa maaliin saakka?

Share |

Perjantai 4.3.2016 klo 11.59


Tämä viikko oli merkittävä Suomen tulevaisuudelle. Työmarkkinajärjestöt saivat puristettua kokoon yhteiskuntasopimuksen, joka vastaa myös maan hallituksen tavoitteita. Sopimuksen aikaansaaminen on osoitus siitä, että niin työntekijä- kuin työnantajapuolella ymmärretään, missä jamassa Suomi on, ja millä keinoin sieltä päästään ylös. Me suomalaiset osaamme edelleen puhaltaa yhteen hiileen.
 
Toteutuessaan yhteiskuntasopimus merkitsisi sitä, että työnteon kustannukset Suomessa olisivat nykyistä kilpailukykyisemmät. Tämä johtaa siihen, että Suomessa toimivat yritykset saisivat uusia tilauksia, urakoita ja projekteja sekä sitä kautta lisää työtä suomalaisille. Sopimukseen sisältyvä paikallisen sopimisen edistäminen puolestaan lisää yritysten toimintamahdollisuuksia muuttuvissa tilanteissa. Sopimuksen voimaantulo olisi vahva merkki Suomen talouden noususuunnasta.
 
Ammattiliitoilta toivotaan nyt vakavaa harkintaa siitä, minkä päätöksen ne tekevät sopimuksen suhteen. Sopimus ei ole työntekijöille helppo, mutta hallituksen pakkolakipaketti olisi vielä kovempi ratkaisu. Kipeitä ratkaisuja tarvitaan, mutta sopimuksen synnyttyä maamme taloudelliset näkymät ovat pitkästä aikaa valoisammat. 
 
Selvitysmies Roope Uusitalon ehdotukset opintotukisäästöistä ovat kuohuttaneet ymmärrettävästi opiskelijapiireissä. Säästöehdotus on raju, ja opiskelun tukeminen pohjautuisi entistä enemmän lainarahaan. Työpaikan saaminen valmistumisen jälkeen ei ole enää  itsestäänselvyys, joten opintotuki ei mielestäni voi perustua kohtuuttoman suurelta osin lainarahaan.
 
Uusitalon ehdotus ei ole hallituksen näkemys. Hallitusohjelmaan kirjattu 70 miljoonan euron säästö opintotuesta tällä vaalikaudella on riittävä. Suurempia leikkauksia opintotukeen ei ole nyt syytä tehdä.
 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini