Askel eteenpäin kohti sopimusta

Share |

Perjantai 19.2.2016 klo 12.17


Tällä viikolla sopu yhteiskuntasopimuksesta nytkähti jälleen askeleen eteenpäin, kun hallitus löyhensi paikallisen sopimisen keinoja. Paikallista sopimista viedään nyt eteenpäin ensisijaisesti työ- ja virkaehtosopimuksissa ja lainsäädäntö on vasta toissijainen keino. Aiemmin lainsäädäntö oli hallituksen ykköskeino paikallisen sopimisen toteuttamistavaksi.

Paikallinen sopiminen merkitsee sitä, että työpaikoilla työnantaja yhdessä työntekijöidensä kanssa sopii niin palkoista, työajoista sekä muista työhön kuuluvista eduista. Työnantaja ei kuitenkaan voi olla huomattavasti vahvemmassa asemassa neuvotteluissa, vaan myös henkilöstön asema tulee turvata. Tämä seikka otetaan huomioon yhteiskuntasopimusta laadittaessa.

Oikein toimiessaan paikallinen sopiminen lisää demokraattista päätöksentekoa työpaikoilla. Etenkin taloudellisesti vaikeina aikoina on tärkeää, että työpaikoilla pystytään yhdessä toimimaan niin, että työpaikat säilyvät taantuman ylitse. Enää irtisanomiset eivät olisi ainoa keino selvitä, vaan käyttöön voitaisiin ottaa työpaikkakohtaisia, uusia ratkaisuja. Joustoa tarvitaan vaikeissa tilanteissa molemminpuolin.

Paikallisen sopimisen myötä suomalaisessa työelämässä astutaan uuteen aikakauteen. Esimerkiksi tietyn alan yritykset eivät olisi enää täysin saman työehtosopimuksen alla, vaan jokaisella työpaikalla olisi mahdollisuus räätälöidä sellainen sopimus, joka palvelee parhaiten kyseisen yrityksen toimintaa.

Pohjois-Pohjanmaan keskustaväkeä kokoontuu viikonlopuksi Rokualle. Seminaaripäivien aikana katse suunnataan muun muassa tulevaisuuden kuntaan sekä vuoden 2017 kuntavaaleihin. Järjestöpäivät ovat kaikille avoimet, tervetuloa mukaan.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini