Uudistusten suma eduskunnan kevätkaudelle

Share |

Perjantai 12.2.2016 klo 20.56


Eduskunnan kevätkausi on pyörähtänyt taas täyteen vauhtiinsa. Meneillään on useita uudistushankkeita, jotka täytyy saada työstettyä maaliin saakka. Sote- ja maakuntauudistus etenee hallitusohjelman suunnitelman mukaisesti niin, että uudistukset astuisivat voimaan vuoden 2019 alussa. Samaan aikaan karsimme kuntien tehtäviä merkittävästi, jolloin kunnilla jää voimavaroja keskittyä jokaiselle kunnalle tärkeimpiin painopistealueisiin.

 

Ongelmat, joiden parissa kamppailemme, ovat yhteisiä, ja yhdessä meidän on löydettävä niihin ratkaisut. Myös työmarkkinajärjestöt ovat tämän ymmärtäneet, sillä ratkaisua työmarkkinoiden uudistamiseksi hiotaan edelleen.

 

Uudistusten alussa moni asia voi tuntua hankalalta ja epämukavalta. Olemme tottuneet, että postinjakaja tuo postin ja sairaanhoitaja käy jakamassa lääkkeet. Tulevaisuudessa postinjakaja voi tuoda postin, mutta lisäksi hän tuo mukanaan päivän ruoan sekä tekee tarvittavat kotihoidon toimenpiteet. Palveluja täytyy uskaltaa yhdistellä ennakkoluulottomasti.

 

Digitalisaatio etenee. Esimerkiksi valtionhallinnon tarjoamat palvelut kansalaisille on tarkoitus saada yhdelle luukulle nettiin. Tällöin pääsemme eroon turhasta jonottamisesta ja usealla eri luukulla asioimisesta. Lisäksi samaa tietoa ei enää kysytä toistuvasti, vaan annettua tietoa voidaan hyödyntää joka sektorilla.

 

Kokeilukulttuurin luominen on vauhdissa. Valtioneuvosto asetti loppuvuodesta työryhmän edistämään kokeilukulttuuria maassamme. Olen ryhmän jäsen, ja odotan toiminnaltamme konkreettisia toimia innovatiivisten kokeilujen aikaansaamiseksi eri puolille maata.

 

Kansalaisilla on paras tietämys toimivista ideoista, ja niitä otan mielelläni vastaan. Toimintakonsepti, joka sujuu hyvin meillä Pohjois-Pohjanmaalla, voi tuoda ketterästi suurta apua muihinkin maakuntiin.

 

Kaikkien uudistusten taustalla on pyrkimys kansalaisten entistä sujuvampaan, laadukkaampaan ja kustannustehokkaampaan arkeen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini