Turvallisen koulutien luomme me aikuiset

Share |

Tiistai 18.8.2015 klo 9.30


Pienet ekaluokkalaiset ja muut koululaiset ovat jälleen aloittaneet koulutaipaleensa. Etenkin ekaluokkalaisille koulunaloitus on jännittävää, ja koulumatkan kulkeminen on yksi koulunaloituksen suurimpia opettelua vaativia asioita. Koulureittiä ja liikennesääntöjä on viime päivinä opeteltu monissa perheissä. Myös kännykän käyttö liikenteessä kuuluu tämän päivän koululaisten opeteltavien asioiden listalle.

Lapsi luottaa liikenteessä aikuisiin. Kun lapselle palaa vihreä valo, tai hän on jo ylittämässä suojatietä, lapsi olettaa automaattisesti, että autoileva aikuinen pysähtyy ennen suojatietä. Toisekseen lapsen huomio liikenteen keskellä voi olla ihan muualla kuin liikenteessä. Huomattuaan kaverin tien toisella puolella lapsi ei välttämättä muista katsoa autoja, vaan juoksee tien yli samantien. Lapsi ei myöskään vielä hahmota etäisyyksiä kunnolla. Auton ollessa jo lähellä lasta lapsi voi olettaa ehtivänsä hyvin tien yli ennen auton kohtaamista. 

Lapsia tulee kannustaa pyöräilemään tai kävelemään koulumatkansa aina kun mahdollista. Turhaa autolla kuljettamista tulee välttää. Näin pienennämme autoliikennettä koulujen läheisyydessä ja lapset tottuvat jokapäiväiseen pyöräilyyn ja kävelyyn.

Meiltä aikuisilta vaaditaan nyt koulujen alettua niin kuin aina muulloinkin malttia ja hyvää huomiointikykyä liikenteessä. Me aikuiset luomme liikennekäyttäytymisellämme lapsille turvallisen koulutien. Lisäksi me aikuiset esimerkillämme opetamme lapsille liikenteen käytöstavat. Muistetaan toimia rauhallisesti liikenteessä, ja ottaa erityishuomioon pienet, vasta liikennekäyttäytymistä opettelevat koululaiset.

Turvallista koulumatkaa kaikille koulunsa aloittaneille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini