Ratkaisujen Suomi

Share |

Keskiviikko 27.5.2015


Painomuste on hädin tuskin kuivunut uudesta hallitusohjelmasta, kun tätä blogia kirjoitan. Seurasimme Keskustan kansanedustajien kanssa yhdessä tulevan pääministerin Juha Sipilän tiedotustilaisuutta eduskunnassa. Takana on viikkojen työ, vääntö ja tasapainoilu Suomen asioiden kuntoon laittamiseksi. Ja tässä se nyt on: hallitusohjelma seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kantaa nimeään Ratkaisujen Suomi.

Hallitusohjelmassa on meille jokaiselle jotakin. Suomen talous on pakko laittaa kuntoon ja velaksi eläminen lopetettava. Siksi ratkaisuna on neljän miljardin euron välittömät leikkaukset, pitkän ajan rakenteelliset uudistukset ja kasvupaketti. Näissä taloustalkoissa on oltava kaikkien mukana. Ja erityisesti halutaan herättää henkiin jo tavoiteltu yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Kyllä, luvassa on leikkauksia ja veronkorotuksia. Näistä esimerkkinä subjektiivisen päivähoidon rajaaminen, toisen asteen koulutuksen rakenneuudistus, rikesakkojen korotuksia, ansiosidonniasta leikataan... Veroista taas ajoneuvoverotuksen nousu, jätevero ja tupakkaverotus nousee, kiinteistöverojen ala- ja ylärajaa nostetaan, asuntojen korkovähennysoikeutta rajataan....

On tehty paljon arvovalintoja. Meidän on pidettävä pyörät pyörimässä, parannettava työllisyyttä ja vältettävä sellaisia leikkauksia, jotka tuovat kuluja toisaalle. Siksi työn verotusta kevennetään, kotitalousvähennystä laajennetaan, yritysverotusta helpotetaan ottamalla käyttöön elinkeinovähennys.

Emme ole unohtaneet kasvun panostuksia. Huima 1,6 miljardin euron kasvupaketti sisältää 600 miljoonan euron potin perusväylien korjausvelan lyhentämiseen. Tiet, radat ja satamat tarvitsevat nyt kohentamista. Loppusumma kasvupaketista jaetaan useiden kärkihankkeiden kesken. Suurimmat panostukset on odotettavissa uusien digitaalisten oppimisympäristöjen ja koulutuksen saralle. Lisäksi biotalous, kokeilut, työllisyys ja hyvinvoinnin sektorit saavat oman lisäosuutensa.

Haluamme lisätä myös oikeudenmukaisuutta. Vaikka joudumme leikkamaan ja korottamaan maksuja sekä taksoja, perusturvaa parannetaan kaikkein heikompituloisien kohdalla. Oikeudenmukaisuutta on korottaa takuueläkettä, lisätä rahoitusta lapsiperheiden kotipalveluihin ja lastensuojeluun. Omaishoitajien jaksamista parannetaan ja kuntoutuksen satsataan enemmän. Vaalikauden aikana rakennetaan kokeilun turvin myös perustulomallia.

Hallitusohjelman ruodinta jatkuu ja jappasua riittää. Eduskunta pääsee ääneen asiasta virallisesti ensi viikon tiistaina. Ajatukseni on avata neuvottelupapereita erityisesti koulutuksen, liikenteen sekä oman vaalipiirini vaikutuksien saralta lähipäivinä. Joten, olehan kuulolla.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini