Torjutaan nuorisotyöttömyys

Share |

Sunnuntai 24.5.2015 klo 20.54


Luin huolestuneena Työ- ja elinkeinotoimiston tiedotetta, jossa todettiin Pohjois-Pohjanmaan palkkatuki- ja starttirahojen myöntämisen jäädyttämisestä. Palkkatuki- ja starttirahoilla on tuettu muun muassa nuorten työllistymistä, ja määrärahat tälle vuodelle ovat loppuneet.

Työkokemusta vailla olevalle nuorelle ensimmäisen työpaikan löytäminen on usein kiven alla, ja palkkatuki on ollut hyvä kimmoke työnantajille palkata nuori työntekijä. Valtio maksaa palkkatuen työnantajalle, jolloin työnantajalle tulevat kustannukset työntekijän palkkaamisesta pienenevät. Palkkatuen avulla nuori pääsee näyttämään kykynsä työntekijänä, ja hyvät työntekijät saavat usein jatkaa työntekoa samalle työnantajalle palkkatukikauden jälkeenkin. Tuen turvin nuoret ovat työllistyneet niin yrityksiin, julkiselle sektorille kuin yhdistyksiin.

Palkkatuen määrärahoihin tarvitaan kipeästi lisäys tälle vuodelle, sillä tilanne on kestämätön maakunnassamme, jossa nuorten ikäluokkien määrä on maamme korkein. Työpaikka on yksi nuoren tärkeimmistä hyvän elämän edellytyksistä. Palkkatuki on monen nuoren kohdalla ainoa keino saada jalka työmarkkinoiden oven väliin. Palkkatuki on myös erittäin hyvä nuorten syrjäytymistä ennaltaehkäisevä väline. Jokainen määrärahojen puutteen takia hylätty tukipäätös on suuri menetys nuoren tulevaisuuden rakentamisessa. Vaihtoehtona on työttömyyden pitkittyminen ja eläminen työttömyysturvan varassa.

Keskusta haluaa nostaa tällä vaalikaudella esille erilaisia alueellisia kokeiluja. Toimiviksi osoittautuvat kokeilut otettaisiin käyttöön koko valtakunnan tasolla. Oulun kaupunki esittää Oulun seutua nuorisotyöllisyyden kokeilualueeksi. Kokeilussa käytettäviä keinoja nuorten työllistämiseksi olisivat muun muassa tehostettu sukupolvenvaihtorahoitus, liiketoiminnan kasvua tukevat toimenpiteet, ulkomaiset investoinnit, pääomarahoituksen kehittäminen, lähienergian hyödyntäminen, matkailun ja luovan talouden edistäminen sekä työllisyyden hoidon uudet toimintamallit ja rakenteelliset uudistukset.

Työtä tehdään nyt sen eteen, että Oulun seudusta saadaan nuorten uusien työllistämiskeinojen pilottialue, ja että Oulun seudusta tulisi malliesimerkki nuorisotyöttömyyden ehkäisijänä koko maan tasolla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini