Onnetonta varjonyrkkeilyä

Share |

Keskiviikko 11.3.2015


Eduskunnassa käytiin tänään keskustelu pääministerin ilmoituksesta koskien hallituksen rakennepaketin toteutumista. Käsikirjoitus piti aluksi paikkaansa: ministerit ja hallitusryhmät kehuivat aikaansaannoksia ja onnistumisia. Oppositiosta puolestaan esitettiin kritiikkiä keskeneräisten ja kaatuneiden uudistusten perään. Kunnes.....

Pääministeri Stubb kaatoi täyden laidallisen Keskustan ja oppostion niskaan. Me olemme kuulemma olleet kaikkien rakenneuudistusten jarru ja opposition vastustuksesta moni uudistus on kaatunut. Johtopäätökseni on, että meillä on kyllä historiallisen heikko hallitus ja sen johto. Hallitusaitiossa ei ole pysytty yksimielisinä muun muassa työelämän, kotihoidontuen tai kuntauudistuksen linjaksissa. Hallituspuolueilla on selkeä enemmistö eduskunnassa viedä maaliin mikä tahansa uudistus - jos yhteistä tahtoa on tarpeeksi.

Ole täysin tyrmistynyt tänään eduskunnassa käydyn koulutuspoliittisen keskustelun jälkeen. Opetusministeri Kiuru syytti oppositiota toisen asteen koulutuksen (70 milj. euron leikkauksen) uudistuksen vesittämisestä. Hän halusi vetää siten pois koko rahoituslain, joka on säästöiltään noin 220 miljoonaa euroa. Pääministeri ei siihen suostunut. Ja ministeri Rinne pyysi neuvotteluja asiasta. Mikä farssi. Kaikki avainministerit napottivat rinta rinnan ministeriaitiossa koulutusratkaisun tekemiseksi. Istuntokautta on jäljellä vielä kolme päivää.... Nyt menee kyllä jännäksi.

Muutoin hallituksen rakennepaketin uudistuksia arvioidessa voi todeta, että jo uudistusten läpiviemiseen toimintatavat olivat vääriä. Ei ylhäältä alaspäin sanelemalla saada kuntaliitoksia tai metropolihallintoa aikaan. Samoin käynee toisen asteen koulutuksen järjestämisen. Kunnissa ja opilaitoksissa on kohtuullisen hyvä talouden kriisitietoisuus. Suomi laitetaan kuntoon vain, jos saadaan koko kansa mukaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini