Vastuuttomia leikkauksia koulutukseen

Share |

Torstai 12.2.2015 klo 15.39


Pienen Suomen tärkein kilpailuvaltti globaalissa toimintaympäristössä on aina ollut laadukas koulutus. Koulutuksen merkitys maamme menestystarinassa on vertaansa vailla. Jokaisella suomalaisella lapsella ja nuorella on ollut mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen ja koulutukseen asuinpaikasta riippumatta.

 

Tällä vaalikaudella hallitus on kuitenkin päätynyt tekemään lähes 2 miljardin euron leikkaukset koulutukseen. Leikkaukset tulevat näkymään nopeasti koulutuksen laadussa ja saavutettavuudessa kaikilla koulutusasteilla. Tavoite Suomesta maailman osaavimpana kansakuntana vuoteen 2020 mennessä voidaan leikkausten myötä unohtaa.

 

Jo tehtyjen päätösten lisäksi hallitus suunnittelee toisen asteen koulutukseen jättimäistä rakennemuutosta, jolla halutaan aikaansaada noin 260 miljoonaa euroa lisää säästöjä. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että jopa joka kolmas oppilaitos joutuu sulkemaan ovensa lopullisesti.

 

Pidän todella harmillisena, että leikkausten vaikutusten arviointi on jätetty puolitiehen. Säästöjä halutaan saada kasaan mahdollisimman nopeasti, mutta koulutussäästöistä saatavat pikavoitot tulevat kostautumaan moninkertaisena muun muassa oppimistulosten heikkenemisenä, kouluttautumisasteen laskuna ja kansainvälisten osaajiemme määrän vähenemisenä. Eduskunta joutuu tekemään pitkälle Suomen tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä täysin vajavaisten tietojen varassa.      

 

Koulutussäästöjen aiheuttamat toimenpiteet jätetään kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien harteille. Näillä tahoilla ei ole yhtään ylimääräistä rahaa, jolla ne pystyisivät kompensoimaan valtion aiheuttamia leikkauksia. Pidän tätä toimintaa täysin vastuuttomana.  Kunnille ja koulutuksen järjestäjille ei jätetä muuta vaihtoehtoa kuin supistaa toimintaansa merkittävästi.

 

Keskusta on äärimmäisen huolestunut Suomen nykyisestä koulutuspoliittisesta linjasta. Tulemme jättämään asiasta välikysymyksen perjantaina. Tavoitteena on, että välikysymyksen myötä saisimme aikaan kunnollisen eduskuntakeskustelun aiheesta. Puolueiden koulutuspoliittiset linjat on tultava esiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini