Suomi kohti hajautettua energiatuotantoa

Share |

Keskiviikko 3.12.2014 klo 19.16


Suomi ja perusteollisuutemme tarvitsevat kohtuuhintaista sähköä. Uusiutuvat energiamahdollisuudet ja ydinvoima eivät ole vastakkain. Tarvitsemme niitä molempia: ydinvoimaa siirtymäajan, jolloin fossiilisista polttoaineista voidaan luopua ja samalla lisätä uusiutuvaa energiaa.

 

Olemme liikaa riippuvaisia tuontienergiasta. Energiaomavaraisuudessa meidän on tavoiteltava nykyisen 32 prosentin sijaan 60:tta prosenttia ja sähköntuotannossa jopa 100 prosenttia. Tällä hetkellä tuontisähkön osuus on noin 20 prosenttia kokonaiskulutuksestamme.

 

Tarvitsemme laajan energiapaketin, joka sisältää tuuli- ja vesivoiman lisärakentamista, aurinkoenergiaa sekä energiapuun ja turpeen käytön lisäämistä. Meidän tulee hyödyntää kaikki energia, jonka saamme metsästä, soilta, pelloilta, ilmasta ja vedestä.

 

Arvioiden mukaan sähkönkulutuksemme tulee kasvamaan. Samaan aikaan nyt käytössä olevaa kapasiteettia tulee poistumaan, kun ikääntynyttä lauhdevoimakapasiteettia suljetaan ja ensimmäiset ydinvoimayksiköt poistuvat käytöstä 2020-luvun loppupuolella.

 

Mikäli ydinvoimala jäisi rakentamatta, omavaraisuutemme sähköntuotannossa laskisi edelleen. Olisimme entistä riippuvaisempia tuontisähköstä. Ydinvoiman lisärakentaminen on mielestäni parempi vaihtoehto kuin tuontisähkön lisääminen. Fennovoiman ydinvoimalassa kotimaisen omistuksen täytyy olla vähintään 60 prosenttia.

 

Energian säästämiseen ja energiatehokkuuteen meidän tulee panostaa erityisen paljon. Näillä keinoilla ei kuitenkaan voida paikata sitä vajetta, minkä poistuva kapasiteetti ja sähkönkulutuksen nousu aiheuttavat.  Jos sähköntuotannossa halutaan nostaa omavaraisuuttamme, ydinvoiman lisärakentaminen on siihen tällä hetkellä ainoa keino. Lisäys sähköntuotannon omavaraisuuteen vaikuttaa myös huoltovarmuuteemme.

 

Ydinvoiman lisärakentaminen ei saa viedä huomiota ja resursseja pois uusiutuvan energian hankkeista. Pidemmän tähtäimen tavoitteena tulee olla hiilineutraali yhteiskunta.

 

Etenkin hajautettu energiantuotanto on tulevaisuuden energiantuottamista ympäristöystävällisyytensä vuoksi. Lisäksi hajautetussa tuotannossa häiriöt energianjakelussa eivät yllä niin laajalle alueelle kuin keskitetyssä tuotannossa. Myös aluetaloudelliset vaikutukset ovat positiiviset. Hajautetulla energiantuotannolla voidaan luoda kipeästi kaivattuja työpaikkoja usealle eri suunnalle ja etenkin maaseudulle.

 

Ydinvoimalan rakentaminen on merkittävä piristysruiske pohjoisen ja Oulun seudun elinkeinoelämälle. Rakennusvaiheessa voimala työllistää enimmillään noin 4 000 ihmistä useiksi vuosiksi. Puhutaan siis useiden miljardien eurojen investoinneista, joista me saamme valtion toimesta vain unelmoida. Rakennusvaiheessa voimalaan tarvitaan tavaraa sekä palveluita monilta eri aloilta. Paikallisten yritysten kannattaa nyt olla todellakin hereillä.

 

Kun rakennustyö on saatu valmiiksi, voimala voi työllistää parhaimmillaan satoja henkilöitä. Ydinvoimala tarvitsee osaajia useilta eri alueilta ja aloilta. Meillä pohjoisessa on hyvät mahdollisuudet koulutukseen. Esimerkiksi Oulun yliopistossa on ydinvoimatekniikan täydennyskoulutusta jo nyt saatavilla.

iijoki_002.jpg


Kommentit

4.12.2014 8.30  Matti Saastamoinen

Kotimaisen turpeen käytön lisäämisestä olen samaa mieltä. Turpeen nostomenetelmien kehittämistä hyödyntämisen vaihtoehtoja on syytä pitää jatkuvasti esillä.

Näinä aikoina on Suomessa tulossa valtavia, aiemmin metsämaaksi ojitettuja suoalueita päätehakkuuseen. Metsää kasvaneen suoturpeen sisälle kätkeytyy metrin syvyydeltä yhtä paljon tiukkasyistä ja tervaa sisältävää puuainesta, kuten kantoja ja juurikoita, kuin varsinaista polttoturvetta. Hakkuualueen metsän uudistamisen yhteydessä nämä runsaasti energiaa sisältävät kerrostumat kannattaa nostaa paaleina kuivumaan ja hakettaa polttoaineeksi.

Puuta sisältävän pintaturpeen irrottamisessa ei ole kyse kiivasta vastustusta nostattavan jyrsinturpeen nostosta, eikä luonnontilaisten suomaastojen hävittämisestä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini